8. februar – 10. juni 2018
En flok øldrikkende mænd, en grav, en valmuemark og et kvindedrab. Ny udstilling udfolder kortfilmen Skarpretteren – et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst.
“Det næste store øjeblik i historien tilhører os.” Sådan slutter Ursula Reuter Christiansens filmværk Skarpretteren fra 1971.
Med kortfilmen tager Reuter Christiansen et opgør med de historiske kvinderoller som f.eks. mor – ved bogstaveligt talt at slå en kvinde ihjel.
Filmen viser i en serie tableauer hendes møde med Skarpretteren i en valmuemark, en udmattet soldat, som hun ammer og en flok øldrikkende mænd i færd med at grave hendes grav. Filmen er et af de vigtigste værker i den tidlige danske feministiske kunst.
Skarpretteren er et værk, der er i konstant udvikling – og som har været det i næsten 50 år.
I samarbejde med Ursula Reuter Christiansen har SMK skabt en totalinstallation med afsæt i filmen. I udstillingen kan man opleve det univers, der omgiver Skarpretteren gennem lyd, billeder og objekter.
Og man kan dykke ned i kunstnerens arbejde med filmen fra dengang til i dag og i den feministiske modtagelse af filmen både i Danmark og i Tyskland.
Video fra udstillingen. Portræt af Ursula Reuter Christiansen på Møn:
Skarpretteren på SMK – et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst