Skarpretteren på SMK – et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst

Scroll down to content

8. februar – 10. juni 2018

En flok øldrikkende mænd, en grav, en valmuemark og et kvindedrab. Ny udstilling udfolder kortfilmen Skarpretteren – et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst.

“Det næste store øjeblik i historien tilhører os.” Sådan slutter Ursula Reuter Christiansens filmværk Skarpretteren fra 1971.

Med kortfilmen tager Reuter Christiansen et opgør med de historiske kvinderoller som f.eks. mor – ved bogstaveligt talt at slå en kvinde ihjel.

Filmen viser i en serie tableauer hendes møde med Skarpretteren i en valmuemark, en udmattet soldat, som hun ammer og en flok øldrikkende mænd i færd med at grave hendes grav. Filmen er et af de vigtigste værker i den tidlige danske feministiske kunst.

Skarpretteren er et værk, der er i konstant udvikling – og som har været det i næsten 50 år.

I samarbejde med Ursula Reuter Christiansen har SMK skabt en totalinstallation med afsæt i filmen. I udstillingen kan man opleve det univers, der omgiver Skarpretteren gennem lyd, billeder og objekter.

Og man kan dykke ned i kunstnerens arbejde med filmen fra dengang til i dag og i den feministiske modtagelse af filmen både i Danmark og i Tyskland.

Video fra udstillingen. Portræt af Ursula Reuter Christiansen på Møn:

Skarpretteren på SMK – et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: