Kristiansand kunsthal: Jeg er mine billeder – mine billeder er mig

Scroll down to content

23.okt.–30.des. 2021

Ursula Reuter Christiansen (f.1943) har gjennom fem tiår formidlet tidenes strømninger i bildene sine. Alltid med utgangspunkt i seg selv og sin egen plass i verden. Utstillingen har opphav i kunstnerens hjem, en gård på øyen Møn i Danmark hvor hun har bygget sitt liv og sitt kunstnerskap siden 70-tallet. Det er ut fra husets inventar og Reuter Christiansens depot av kunstverk at vi får et innblikk i et helt liv som kunstner, som kvinne, mor, kone og politisk menneske.

Reuter Christiansen er en historieforteller som ufiltrert kommenterer samfunnsstrukturer, maktforhold og sosiale forhold gjennom grove penselstrøk og patos. Hun er først og fremst maler, men uttrykker seg også gjennom filmer, diktning, broderier og keramikk. Valmuen som motiv går igjen, et symbol på soldatenes blod, den evige hvile, som hun maler svarte nå etter at verden ble rammet av pandemien. Kvinnen har alltid vært motiv, tidvis kledd i hvitt, i rødt eller svart. Reuter Christiansen henviser ofte til kvinnen som heks. For henne er historien om hekseforfølgelsen historien om maktundertrykkelse generelt. Det er en gjennomgående sympati med heksene i kunstnerskapet og utstillingen viser også et utdrag fra hennes utstilling Heksesabbat på Galleri Sct. Agnes i Danmark i 1979.  

Reuter Christiansen har kjempet for likestilling gjennom kunsten siden 70-tallet og er en sentral kunstner i den feministiske avantgard-tradisjonen. Kokeboken som lanseres i forbindelse med utstillingen formidler denne politiske kampen, innimellom oppskrifter på rødbetesuppe og ripsgele. Et opprør fra kjøkkenet, fra en kunstner som gjennom hele kunstnerskapet har kjempet for å ha samme forutsetning for anerkjennelse som sine mannlige kollegaer.

Ursula Reuter Christiansen er født under krigen i den tyske byen Trier. Hun har bodd størstedelen av sitt liv i Danmark. Hun ble uteksaminert fra Akademie der Künste i Düsseldorf under professor Joseph Beuys i 1969. Her traff hun den danske komponisten Henning Christiansen (1932-2008) og flyttet med han til øyen Møn i Danmark i 1970. Reuter Christiansen var professor ved Kunstakademiet i Hamburg (HfBK) 1992-96 og professor i maleri ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København 1997- 2006. Hun representerte Danmark på Venezia-biennalen i 2001 sammen med Henning Christiansen. Reuter Christiansen har de siste årene blant annet stilt ut på Kunsthal Charlottenborg, København (2016), MOCA, Los Angeles (2007), Kunsthal Brandts Klædefabrik, Odense (2000), Statens Museum for Kunst, København 2018, Leipzig Kunstmuseum, 2019, Gallery SABSAY Copenhagen 2019 og The Box Gallery, Los Angeles 2019. I 2011 ble Ursula Reuter Christiansen tildelt Eckersbergmedaljen for sine prestasjoner.  

Jeg er mine billeder – mine billeder er mig er produsert sammen med Oslo kunstforening og i nært samarbeid med billedkunstner Thorbjørn Reuter Christiansen, Reuter Christiansens yngste sønn. Utstillingen vises på Oslo kunstforening 29.01 – 27.03.2022

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: