sn.dk: Årets kulturpris går til Ursula Reuther Christiansen

Scroll down to content

Glæden er stor på Hårbøllevej i Askeby hos Ursula Reuther Christiansen i anledning af, at hun modtager Vordingborg Kommunes kulturpris.

– Jeg var med på Stars, da Kunsthal 44Møen fik Vordingborg Kommunens kulturpris, og det var sådan en flot fest. Jeg glæder mig, siger kunstneren, der var med til at danne Kunsthal44 og har været mangeårigt medlem af bestyrelsen.

Det er ikke for meget at sige, at den bredt anerkendte kunstner har haft en lang og glorværdig karriere såvel i Danmark, hvor hun har boet i 52 år (og alle årene i samme hus i Askeby), som i Tyskland, hvor hun er født og uddannet. Og nu bryder hun også igennem internationalt.

– Jeg hænger alle steder. For to år siden købte Louisiana nogle store tegninger, og Statens Museum for Kunst har ca. 50 af mine værker. Nu er jeg så heldig, at et stort galleri i Basel (i Schweiz) vil lave en stor installation med mine ting, og det bliver mit internationale gennembrud siger hun og nævner i forbifarten, at hun også hænger i Los Angeles.

Mest glad for

– Når du ser på dit liv, hvad er du så mest glad for?

– Det er, at jeg har tre børn og syv børnebørn. Jeg er mest glad for familielivet, lyder svaret.

– Men hvad så professionelt?

– Jeg blev den første kvindelige malerprofessor i Danmark, da jeg blev udnævnt ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København i 1997. Det var en stor sejr for kvinderne og for mig personligt.

Ursula Reuther Christiansen holder en af sine passioner i hånden: Udstoppede fugle. Foto: Claus Vilhelmsen

– Jeg tænkte, at du ville fremhæve et eller flere af dine kunstværker…

Ursula Reuther Christiansen tænker lidt og siger så:

– Jeg har lavet så mange ting, og det bærer frugt nu. Jeg skulle egentlig drosle ned, for jeg bliver snart 80 år, og jeg har slidgigt, som jeg bliver nødt til at adressere. Ellers havner jeg i en kørestol. Men alle steder hiver de i mig nu, og jeg er stadig ærgerrig og vil gerne være internationalt kendt, mens jeg lever.

Døden – et tabu

Helt uventet begynder hun at tale om døden.

– Den er et tabu, men jeg har arrangeret min egen begravelse. Mine børn og børnebørn vil ikke tale om det. Men jeg er optaget af døden.

– Er du et troende menneske?

– Nej, det er jeg ikke. Min bedstemor var troende katolik og ikke bange for at dø, for som hun sagde “når jeg dør, kommer jeg hjem til Gud”. Jeg er dybt katolsk opdraget, men jeg tror ikke på hverken paradis eller helvede. Jeg tænker, at vi har en slags åndelig forpligtigelse til at gøre livet til noget værdigt. Der virker den kristne tro. Den har indført ansvarlighed. Jeg kan godt lide udtrykket “kulturkristen”, svarer Ursula Reuther Christiansen.

– Er du bange for at dø, siden døden optager dig så meget?

– Nej, men når man har stiftet familie og er kommet op i min alder, giver det tid til eftertanke. På den anden side er jeg alt for ambitiøs til bare at stoppe med mine ting. Jeg er både forfængelig og ambitiøs, ler hun.

OM PRISMODTAGEREN

Ursula Reuter Christiansen er født i Trier, Tyskland, i 1943 og har boet og arbejdet på Møn siden 1969.

Samme år blev hun uddannet fra Akademie der Künste i Düsseldorf, hvor hun var elev af professor Joseph Beuys.

Reuter Christiansen har været professor ved kunstakademiet i Hamborg (HfBK) fra 1992-96 og professor i malerkunst ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København fra 1997-2006.

Hun repræsenterede Danmark på Venedigbiennalen i 2001 sammen med sin mand, Henning Christiansen.

Reuter Christiansen har bl.a. udstillet på Kunsthal Charlottenborg, København (2016), MOCA, Los Angeles (2007-8), Kunsthal Brandts Klædefabrik, Odense (2000).

Hun fik tildelt Eckersberg Medaillen i 2011 og Thorvaldsen Medaillen i 2022.

Kunst- og kulturlivet

– Ursula Reuter Christiansen har præget kunst-og kulturlivet i Vordingborg Kommune, i Danmark og på den internationale kunstscene i mere end 50 år. Hun har igennem sin lange karriere været umådelig generøs med sit liv og sin kunst på tværs af hele vores egn – hendes betydning kan ikke underdrives, siger Line Svendsen, der er skuespiller og medlem af Kulturpriskomiteen.

Det er Kulturpriskomiteen, som består af repræsentanter fra kulturlivet i Vordingborg Kommune, der står bag uddelingen af priserne. Med hovedprisen følger 25.000 kr.

Line Svendsen peger på de mange, internationalt anerkendte kunstværker som Ursula Reuter Christiansen har skabt til bl.a. Kasernen i Vordingborg, til Dronningen, til Biblioteket i Stege og Sundhedscenteret og Kunsthal44Møen – og senest et hudløst ærligt møde med performance-og billedkunstner Adam Christensen på Rønnebæksholm.

– Vi er stolte af, at hun har valgt at lade sit liv, sin kærlighed og sit virke udspringe her fra Vordingborg, siger Line Svendsen.

Kulturprisernes formål

Om baggrunden for Kulturpriserne i Vordingborg Kommune, der har været uddelt siden 2008, siger Jacob Kamper, der er konstitueret formand for Kultur- og Fritidsudvalget:

– Vi vil med Kulturpriserne sætte fokus på det mangfoldige kulturliv, der kendetegner Vordingborg Kommune – og som har været med til at sætte kommunen på Danmarkskortet de seneste år. Kunst-og kulturlivet på tværs af hele vores kommune tilbyder os særlige fællesskaber og er med til at binde os sammen som mennesker. Det vil vi gerne hylde.

Vordingborg Kommunens Kulturpriser består ud over hovedprisen af en særpris og en publikumspris. Ursula Reuther Christiansen modtager kulturprisen den 20. januar 2023 på Stars, hvor Vordingborg Kommune hylder prismodtagerne – og hvor vinderen af publikumsprisen vil blive offentliggjort. Alle er velkomne til festen.

Kulturpriserne er sponsoreret af Møns Bank og Købstædernes Forsikring.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: