Das Unheimliche
26. juni – 5. september 2021

Das unheimliche er en dialogudstilling mellem Janaina Tschäpe og Ursula Reuter Christiansen. Med udstillingen udfoldes det kunstneriske slægtskab, der eksisterer mellem de to kunstnere. Et slægtskab, der ved første øjekast ikke er åbenlyst, men som ved et nærmere studie åbner for nye perspektiver på de to kunstneres praksis. Tschäpe og Reuter Christiansen har peget på hinanden, da de oplever et slægtskab, der handler om kunstneriske greb, værkproduktionens udgangspunkt og forholdet til det umiddelbart forhåndenværende. Det handler om tilgangen til den kunstneriske skabelsesproces, og dermed åbner udstillingen for et sjældent blik ind i maskinrummet hos begge kunstnere.

Tschäpe og Reuter Christiansen har valgt at strukturere udstillingen i forhold til Freuds begreb Das Unheimliche. Freud spiller på ordene og forholdet mellem Das Heimliche (det hjemlige) og Das Unheimliche (det uhyggelige), og udleder heraf en sammenhæng mellem de to. Det uhyggelige er noget fortroligt, man er blevet fremmedgjort overfor. Det uhyggelige er genkomsten af det velkendte i uhyggelig skikkelse. Det er denne ambivalens, sammenkoblingen af det hjemlige og det fremmede, en samtidig tiltrækning og frygt, der har vakt Tschäpe og Reuter Christiansens interesse, og som de ønsker skal være et referencepunkt i udstillingen. Udstillingen vil bestå af både ældre og nyproducerede værker.

Das Unheimliche er første udstilling med tematikken valgslægtskaber.

(Valgslægtskab: oprindelig betegnelse for kemiske stoffers gensidige affinitet; efter Johann Wolfgang von Goethes brug af ordet i romanen Valgslægtskaberne, 1809 / da. 1810-11, mere generelt også om menneskers tilbøjelighed for hinanden)

Udstillingen er kurateret af kunstnerne selv, i tæt samarbejde med Julia Rodrigues og Den Frie.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: