Skarpretteren på SMK

Scroll down to content

10cbfde8ff

En flok øldrikkende mænd, en grav, en valmuemark og et kvindedrabNy udstilling udfolder kortfilmen Skarpretteren  et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst.

“Det næste store øjeblik i historien tilhører os.” Sådan slutter Ursula Reuter Christiansens filmværk Skarpretteren fra 1971.

Med kortfilmen tager Reuter Christiansen et opgør med de historiske kvinderoller som f.eks. mor – ved bogstaveligt talt at slå en kvinde ihjel.

Filmen viser i en serie tableauer hendes møde med Skarpretteren i en valmuemark, en udmattet soldat, som hun ammer og en flok øldrikkende mænd i færd med at grave hendes grav. Filmen er et af de vigtigste værker i den tidlige danske feministiske kunst.

Et kunstværk i konstant udvikling

I samarbejde med Ursula Reuter Christiansen har SMK skabt en totalinstallation med afsæt i filmen. I udstillingen kan man opleve det univers, der omgiver Skarpretteren gennem lyd, billeder og objekter.

Og man kan dykke ned i kunstnerens arbejde med filmen fra dengang til i dag og i den feministiske modtagelse af filmen både i Danmark og i Tyskland.

_01A8481-1

_01A8610-1 (1)

_01A8594-1 (1)

Installationview, 2018 © SMK foto

%d bloggers like this: